Bietensoep met kvass, hangop en gebakken linzen.

Linzen bakken is één van mijn grote ontdekkingen op culinair gebied van de afgelopen tijd. Het ziet er prachtig uit (als caviar) en smaak ook nog eens erg lekker! Week de linzen tot 8-12 uur voor in water. Daarna afspoelen en afgieten. Bewaar de linzen daarna in de koelkast. Schrik niet als ze beginnen te ontkiemen na een aantal dagen, dat geeft juist een leuk effect. Controleer wel even goed dat er geen rotte lucht vanaf komt. Hierna bakken in de olie totdat ze licht knapperig zijn. Dit kan heel snel gaan, minder dan 5 min.

De soep is een combinatie van gepofte bieten. Middelgroot in aluminiumfolie gewikkeld ongeveer 45-60 min in de oven. Dan ontvellen en met Kvass (gefermenteerd bietensap) koken.

Kvass maak ik als volgt. Een grote biet met schil en al in stukken snijden en in een pot stoppen, vullen met water totdat alles onderstaat en 1 eetlepel zout erbij. Laat dit 2-3 dagen op kamertemperatuur laten fermenteren, stop dit sap vervolgens in steriele flessen en bewaar in de koelkast. De rest bieten kun je hierna nog 1 of 2 keer gebruiken. Het resultaat is een bietensap met een diepe aardse smaak.

De hangop maak ik van volle yoghurt die gedurende +- 8 uur is ‘opgehangen’ in een theedoek. Dit geeft een mooie stevige hangop. De hangop kan ook gemakkelijk vervangen worden door geitenkaas of iets anders.

Het gerecht komt mooi tot z’n recht in een diep wit bord. De rode kleur, met het wit en de donkere linzen. Ik vind het in ieder geval prachtig…. Heerlijk in combinatie met de 2011 Vallonge van Saint Andrieu. Een wijn met een diepe rode kleur, verassend licht, met heerlijke aroma’s van cassis, een levendig mondgevoel en veel frisheid in de afdronk. Wat een genot en wat een super wijnmaker! 2 weken geleden dronk ik 2 wijnen van Saint Andrieu uit 1999, dus 19 jaar oud. Maar nog steeds heerlijk, levendig en met verassend veel frisheid. Een aanrader voor nu, maar ook zeker om te bewaren!

F6873FFB-1F11-4311-B295-31DF1CE187B7.JPG3C44D9E6-335C-47FE-84DC-8C28DD9D0CCA.JPGAB9486C6-320F-45AC-B864-12801387B694.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s