Hang Up Your Hang Up’s

Mensen die mij kennen weten dat ik niet vaak een zoet dessert eet. Als ik een keuze heb neem ik liever kaas, maar van van één dessert houd ik wel: hangop met vers fruit.

Hangop is erg eenvoudig, het kost alleen even wat tijd. Ik gebruik het liefst volle biologische yoghurt, deze hang ik op in een theedoek boven een kom. Het lekvocht gebruik ik vaak voor fermentatie van ketchup, in brood en soms gooi ik het gewoon weg. Helaas maar zo is het soms in het leven…. Ik hang de yoghurt zo’n 6-8 uur op, hoe langer hoe steviger, dan schep ik het uit de doek en doe ik het in een bak.

Dan het dessert! Er waren nog peren over. Ik heb een peer geschild, gehalveerd en de harde delen eruit gehaald. Verhit boter in de pan met wat suiker, leg hier de peer in sluit de pan af. Zo karameliseert en stooft de peer een beetje. De peer wordt dus mooi zacht en licht zoet. Dan gooi ik er wat pecannoten bij in pan, maar alle soorten kunnen. Bij het opdienen een mooie schep hangop, peer ernaast, nootjes erbij, wat blaadjes munt voor de kleur en wat pure chocolade. Als er nog een restje van de karamelsaus over is kan deze er gewoon overheen. Eenvoudig, maar erg lekker! En mooi in combinatie met een zoete wijn van het biodynamische wijnhuis Delesvaux uit de Loire. Een dessertwijn van 100% Chenin Blanc. Prachtige noten achtige tonen, veel frisheid en een lichte oxidatie. Bijna een sherry achtige beleving. Heerlijk, ook met kaas! Maar dit keer dus even niet…

Dan nog het volgende: hoewel het Engelse woord voor hangop ‘curd’ is vond ik dit nummer van Herbie Hancock er toch wel erg goed bijpassen. Bij deze video zitten beelden van New York uit de jaren ’70. En vandaag over een week ben ik weer 2 weken in Boston en zal ik ook naar New York gaan!

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s